Ricotta-cake met citroen en gember

Ingrediënten

Zet het volgende van tevoren klaar zodat alles op kamertemperatuur kan komen:

Weeg vier kleine of drie grote eieren, tussen de 190 en 220 gram. Neem dat gewicht als uitgangspunt.

Roomboter: 100 - 110 gram, kamertemperatuur
Rietsuiker: iets minder dan het gewicht van de eieren
Snufje zout

Tarwemeel, b.v. Bio+, gelijk aan gewicht van de eieren min 10 - 15 g.
Fijne harde griesmeel om tarwemeel aan te vullen tot gewicht van de eieren
Theelepel baking soda (= sodium bicarbonaat, let op: niet hetzelfde als bakpoeder)

Bakje Ricotta van 250 g
Rasp van grote biologische citroen
Gemberpasta, potje van 250 g (dit is heel fijn gemalen gember in siroop)

Sap van een 1/2 citroen

Cakeblik ingevet met boter en dun bestrooid met meel

Bereiding

Doe boter, suiker en zout in mengkom en roer snel tot een gladde massa.

Meng de ricotta met de citroenrasp en de gemberpasta en roer de helft door de boter- en suikermassa

Voeg een voor een de eieren toe. Wacht tot elk ei geheel is opgenomen om schiften te voorkomen (maar als het toch schift is dat niet erg, komt later wel weer goed). Het krijgt nu de dikte van een beslag.

Roer driekwart (bij 190 g eieren) tot alles (bij 220 g eieren) van het overgebleven ricotta-mengsel door het beslag.

Schep nu het mengsel van het meel, de griesmeel en de bakingsoda door het beslag.

Roer het sap van een halve citroen er door. Dit activeert de baking soda.

Stort de massa in de voorbereide cakevorm en schudt en tik de lucht er uit. Zorg dat het beslag goed is verdeeld.

Oventijden

Zet de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven.

Baktijden hetelucht oven:      170 graden, 15 minuten om te rijzen

                                           140 graden, 30 minuten om te garen en

                                           100 graden, 10 minuten om na te garen.

Testen met dun mesje. Nog niet gaar? Nog wat na laten garen op 80 graden, totdat mesje er droog uit komt. 10 minuten is meestal genoeg.
Je moet zelf de oventijden maar testen, iedere oven is anders. Zorg wel dat de cake niet uitdroogt en ook niet te donker wordt. De cake moet er goudbruin uit zien.

Cake af laten koelen en uit de vorm halen zodra hij wat stevig is.
Na een of twee dagen is hij op zijn lekkerst. Je kan de plakken invriezen.

Dit is mijn variant van een recept dat ik weer van mijn dochter kreeg. Je kunt de gember weglaten en alle ricotta gebruiken. Dan heb je het basisrecept. Allerlei vullingen zijn mogelijk: vers fruit, zoals bessen, of krenten, of cacao of geroosterd venkelzaad, enzovoort

Veel plezier,

Mia

P.S. Bio+ tarwemeel en biologische citroenen verkrijgbaar bij Landmarkt.
       Overige ingrediënten bij Groenteman Borneo.
      (De kleine hoeveelheden griesmeel en Baking soda kan je ook bij mij halen!)